Styly champagne
Podle použitých odrůd, technologie a zda hrozny pocházejí z jednoho ročníku se Champagne dělí na následující druhy:
Neročníková – non vintage – bez uvedení ročníku pochází z běžné sklizně, ale může se přidávat 10% - 20% z předešlých
ročníků tak, aby se zachoval charakter jednotlivých domů. Podle předpisů musí víno vyzrávat minimálně 15
měsíců. Tvoří přibližně tři čtvrtiny celkové produkce Champagne.
(pozn.: většina domů , které zastupuje společnost House Champagne Group nechává zrát non vintage vína cca 3 roky)
Ročníková – millésimé - s označením konkrétního roku sklizně. Zraje minimálně 3 roky v láhvi. Jako Champagne
s uvedením ročníku se může prodávat nejvíce 80% sklizně, aby se uchovalo víno pro budoucí vína non vintage.
(pozn.: většina domů, které zastupuje společnost House Champagne Group nechává zrát vintage vína cca 5 let)
Blanc de Blancs – bílé z bílých, s uvedením ročníku a bez něj – vyrábí se výhradně z odrůdy Chardonnay
Blanc de Noirs – bílé z tmavých, s uvedením ročníku a bez něj – vyrábí se výhradně z modrých odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier.
Rosé – s uvedením ročníku a bez něj – první záznam o komerční výrobě v oblasti Champagne pochází z roku 1777.
Cuvées de Prestige – s uvedením ročníku nebo bez něj – tato vína jsou chloubou všech podniků v Champagne. Pro typické prestige cuvée se používají téměř výhradně hrozny z vinic Grand Cru. Mnohá z těchto vín se vyrábějí tradičními způsoby, vyzrávají déle a prodávají se v exkluzivně adjustovaných lahvích zvláštních tvarů.
Podle obsahu zbytkového cukru – resp. podle toho, jaké množství cukru bylo použito v dozážním likéru:
EXTRA BRUT | do 6 g/l | SEC | 17–35 g/l |
BRUT | do 15 g/l | DEMI-SEC | 33–50 g/l |
EXTRA DRY / EXTRA SEC | 12–20 g/l | DOUX | nad 50 g/l |